Cykelhjelme
Cykelhjelme
Cykelhjelme
Det kan ikke understreges nok, men en god og sikker cykelhjelm bør være ejet af alle, der kører på cykel. Hvis du skulle være så uheldig at blive involveret i en ulykke, så kan den rigtige cykelhjelm have en altafgørende betydning for dit ve og vel. Den kan faktisk være forskellen på liv eller død. Samtidig viser flere undersøgelser, at der er markant større risiko for at lide alvorlige hovedskader, hvis du ikke bruger en cykelhjelm, når du befinder dig i trafikken.
Hos de fleste børn er brugen af cykelhjelm et ufravigeligt krav fra deres forældres side, og mange børn bruger da også cykelhjelm. Men når børnene bliver 10 år eller ældre, så falder brugen af cykelhjelm markant. Så skal du bruge en cykelhjelm til et barn, så er en smart og komfortabel hjelm med sikkerheden i orden måske det afgørende for, om barnet får brugt sin cykelhjelm.
Producenterne har i de seneste år gjort rigtig meget for at lave mange forskellige cykelhjelme, der ikke går på kompromis med sikkerheden og kvaliteten. Du finder derfor i dag et større og bredere udvalg af cykelhjelme, hvor der er gjort noget ekstra ud af designet.
Sådan finder du den rigtig størrelse på din nye cykelhjelm
Når du skal finde din cykelhjelm, så er det vigtigt, at du får den rigtige størrelse (se længere nede, hvordan du finder den). Uden den rette størrelse cykelhjelm vil du nemlig ikke beskytte dit hoved ordentligt. Du skal sikre dig, at din hjelm ikke kan rutsje frem eller tilbage, sidder skævt eller er for løs.
Det er nemlig et problem, der ses hos rigtig mange børn, hvor cykelhjelmen er placeret langt oppe i panden på dem, hvor den ikke er i stand til at yde beskyttelse af den forreste del af barnets hoved. Du skal som udgangspunkt gå efter omkredsen på dit hoved og så vælge en cykelhjelm, som passer på dette mål.
Du måler omkredsen af dit hoved ved at tage et målebånd og kører det rundt om hovedet på det samme sted, som du ville placere en kasket.
Hvis omkredsen af dit hoved matcher to størrelser, f.eks. 50-55 cm og 55-60 cm, så anbefaler vi, at du vælger den store model. Dette er, fordi dit hoved kan hæve en smule op, når blodet pumper rundt, og derudover vil du også have muligheden for at benytte en hue eller kasket, så du stadig har en behagelig hjelm på.
Hvor længe holder alle vores cykelhjelme?
Generelt så kommer det an på, hvordan du bruger sin cykelhjelm - EBIKECENTER anbefaler, at du udskifter sin cykelhjelm minimum hvert 4. år, for der begynder grænsen at nærme sig for, hvor meget "fugt" det stødabsorberende materiale kan optage - jo ældre den er, jo mere fugt har den optaget, og jo ringere er dens evne til at absorbere stød/slag.
En hjelm er bygget til at absorbere et hårdt stød/slag, men kun til at gøre det én gang. Derfor skal en hjelm, der har været udsat for et hårdt slag, udskiftes. Den vil nemlig ikke længere have den samme evne til at absorbere et nyt slag.
Hvad er en godkendt cykelhjelm?
Alle hjelme, som bliver solgt i Danmark, skal være godkendt ifølge CE og EN 1078, som er standarden i Europa. Dette er din garanti for, at sikkerheden er i top på de hjelme, du køber. Hos EBIKECENTER sørger vi for kun at kunne tilbyde dig de CE og EN 1078 godkendte cykelhjelme.
Sikkerheden er derfor god på alle cykelhjelme, som kan købes herhjemme, dog er der nogen, der skiller sig ud ved at gøre lidt ekstra for sikkerheden. Det er især hjelme godkendt efter Amerikanske standarder, da deres krav er skrappere, end dem vi har i Europa. På alle vores cykelhjelme vil det fremgå af produktteksten, hvis en hjelm gør noget ekstra for sikkerheden.
Alle cykelhjelme til Speed Pedelec hos EBIKECENTER
Er du på jagt efter en cykelhjelm til Speed Pedelec – 45 km/t elcykler, så har vi også fundet nogle af dem. Her kan du bruge en ECE-R 2205 godkendt hjelm, som det også er tilladt at bruge på en scooter eller motorcykel. Eller du kan bruge en mere traditionel cykelhjelm, som er det, du kan finde i sortimentet hos EBIKECENTER.
I så fald kan du godt klare dig med en NTA 8776 godkendt cykelhjelm. Det kan f.eks. være ABUS cykelhjelme eller MET cykelhjelme. NTA 8776 certificeringen er den nyeste godkendelse af cykelhjelme til Speed Pedelecs elcykler, og du kan selvfølgelig også bruge den som en almindelig cykelhjelm, hvis du vil have en cykelhjelm, der er lidt mere sikker end de traditionelle cykelhjelme på markedet.
En airbag til dit hoved?
Hvis du ikke skulle være fan af den klassiske cykelhjelm, så findes der nu et sikkert alternativ. Den svenske producent Hövding har nemlig udviklet en cykelhjelm, der fungerer som en airbag omkring dit hoved. Denne type cykelhjelm bæres omkring halsen på dig som en krave og hviler på dine skuldre. Og den aktiveres først, når den registrerer, at uheldet er ude. Det lyder måske lidt mærkværdigt, men det er utrolig sikkert.
Hövding Airbag cykelhjelmen har vist rigtig gode resultater i test. Her har den bevist at yde en beskyttelse af dit hoved, der er op til otte gange bedre end med en traditionel cykelhjelm.
Skulle uheldet være ude, så reagerer Hövding Airbag cykelhjelmen lynhurtigt ved at puste sig selv op. I oppustet tilstand former airbag cykelhjelmen sig omkring dit hoved, og den giver dig samme type beskyttelse imod hovedskader som en airbag.
Hövding hjelmen er en intelligent cykelhjelm, der bruger flere sensorer til at følge og registrere dine bevægelser. Airbag cykelhjelmen reagerer helt ekstremt hurtigt på disse, når den opdager, at du er udsat for en ulykke. Den puster sig op på absolut ingen tid, og den er særligt designet til ikke blot at beskytte dit hoved, men også til at fiksere din nakke, så denne er godt beskyttet, og du er sikret den bedste stødabsorbering.
Trykket i cykelhjelmen forbliver konstant i flere sekunder efter aktiveringen. Dermed er du sikret solid beskyttelse af dit hoved og af din nakke, i tilfælde af at du bliver udsat for mere end et stød. Slutteligt vil airbag cykelhjelmen langsomt lukke luften ud af airbaggen, så du nemt kan tage den af igen.
Hövding giver dig derudover en gratis selvrisikoforsikring i de første tre måneder efter købet af din Hövding Airbag cykelhjelm. Det betyder, at hvis du er involveret i en ulykke inden for tre måneder efter købet af din Hövding Airbag cykelhjelm, der resulterer i udløsningen af airbag cykelhjelmen, så dækker Hövding din selvrisiko. Selvrisikoforsikringen ophører automatisk efter tre måneder, men du kan vælge at forlænge den.
Se vores udvalg af MIPS cykelhjelme
Hvad er MIPS?
MIPS er en forkortelse for Multi-directional Impact Protection System, og er en teknologi, hvor er grundtanken er at et hoved automatisk roterer, når det udsættes for stød, skub eller anden påvirkning, som medfører et fald. Hvis hovedet ender i en vinkel, hvor cykelhjelmen ikke dækker, kan det have katastrofale konsekvenser, og så kan brugen af en traditionel cykelhjelm hjælpe nok så meget.
MIPS-teknologien tager højde for, hvordan et hoved kan ramme jorden eller lignende overflader ved styrt, og dermed yder en rigtig god beskyttelse af ens hovede hvis uheldet er ude. MIPS-teknologien er udviklet i Sverige, af en grupper forskere inden for biomekanik og neurovidenskab, og dets effekt er bevist ved flere lejligheder.
Er MIPS er bedre hjelme? De er ikke mere modstandsdygtige end andre, men hjælper med at minimere risikoen for skader på hjernen hvis du er involveret i et uheld. Mange cykelhjelme med MIPS er nogle af de eneste hjelme, som beskytter mod stort set alle de måder og vinkler, ens hoved kan falde på. På de fleste cykelhjelme uden MIPS er der ofte kun taget højde for, at du falder fra få vinkler.
Hvordan virker MIPS?
MIPS-teknologien er i store træk et ekstra lag indeni en cykelhjelm, som kan aflede noget af det stød, hovedet får, hvis du lander i en skæv vinkel på jorden. MIPS laget adskiller den indre og den ydre hjelm, så hjelmen kan bevæge sig uafhængigt af hovedet i tilfælde af slag fra skrå vinkler. Hvis et slag ikke afledes, kan det gå ind i hjernen og give hjernerystelse eller lignende skader, hvorfor teknologien må siges at have meget stor effekt.
Hvordan ser en cykelhjelm med MIPS ud?
Det er ikke til at se på en cykelhjelm, om den indeholder MIPS eller ej, hvis du blot kigger på den. Men kigger du inde i hjelmen, så ser du forskellen. Hjelme med MIPS har en tynd gul linje, som symboliserer, at den indeholder den vigtige teknologi. Oftest skilter hjelmene også med det via et lille gult skilt på siden.
Vidste du at ...
Kun cirka hver tredje cyklist i Danmark bruger cykelhjelm. Men tallet er heldigvis stigende. Til gengæld kører alle sportscyklister (race, MTB, BMX, etc.) med cykelhjelm. Cykelhjelmen beskytter dig mod skader i hovedet, og ifølge havarikommissionen kan cykelhjelmen i flere tilfælde betyde forskellen mellem liv eller død. Derfor er det vigtigt at bruge cykelhjelm, og, at du ved, hvad du skal tage højde for, når du vælger en ny cykelhjelm hos EBIKECENTER.