Bosch motorerne - overblikket

Bosch motorerne - overblikket

Bosch levere en gennemprøvet teknologi til på din elcykel, og er en af de førende motorsystemer, og har efterhånden en del forskellige motorer i drift - du kan stadig finde den populære Bosch Active 2nd generation på udvalgte elcykler, lige som der stadig er producenter der har valgt at videreføre de øvrige 2nd generations Performance, Performance Speed og Performance CX.  


Bosch Motorerne

De første Bosch elcykel motorer blev lanceret i 2010, og allerede det første år markedsførte flere af de store cykel fabrikanter elcykler med "Bosch E-bike Drive". Foruden motoren leverer Bosch displays med forskellige karakteristika og højkvalitets batterier med forskellige ydeevner. Bosch leverer også ABS bremsesystemer, eMTB optimering af trækkraften og eShift automatisk gearskift der understøtter forskellige gearteknologier og producenter.

Bosch Motorerne har igennem tiden skiftet udseende flere gange, og der er kommet flere versioner til. Ud over udseendet, så er der indeni kommet nye opdaterrede og hurtigere momentsensorer, der måler 1.000 gange i sekundet, og en gearskifte sensor, som ved udvendige gearsystemer sikrer at du ikke får trådt gearet i stykker. Den kobler motoren fra når du begynder at skifte gear, og kobler den til når skiftet er afsluttet.

Kan forskellene mærkes?

Ja det kan de - både 3. generations Active og Performance motorerne reagerer hurtigere ned tidligere p.g.a. den nye momentsensor og Performance motoren er noget for sig selv - den er absolut mere frisk i trådet, end vi var vant til med Bosch Classic og Classic+. Og så har man med CX-versionen lige givet den en tand mere - lidt mere "gods" og op til 300% understøttelse.

På Performance Line CX erstatter eMTB-mode den tidligere sports-mode med Performance Line CX og varierer mellem 'Tour' -modus og 'Turbo'. Et maksimalt drejningsmoment på op til 75 Nm styrker motoren og rytterens personlige bidrag mellem 120% og 300%. Afhængigt af pedaltryk justeres den progressive motorstøtte automatisk til rytterens kørestil. Uden at skifte gear, understøtter motoren endog langsomme pedalomdrejninger konstant med ideel ydeevne. Turen på stejle skråninger er næsten ubesværet. Dette sikrer en naturlig køreoplevelse og maksimal ydeevne på skovstien. De Nye Cargo-line, kører næsten lige som de nye CX-versioner, dog med markant mere "gods" når du har last i ladcyklen. 

Hvad med kompatibiliteten?

Alle motor versioner der er markeret med "Nej" i "Smart System" er kompatible med både 300, 400, 500 og 625 wh batterierne - det handler primært om at have den rette montering på cyklen, da der kan være forskel i den fysiske størrelse batterierne imellem. Motorerne er ligeledes kompatible med alle displays fra Intuvia-generationen (Intuvia, Purion, Nyon, Kiox og Cobi).

Den nye Performance CX Smart og dens komponenter (batteri, display, oplader og controller) er desværre ikke bagud kompatible). 

Bosch Smart System

Bosch Smart System er det helt nye skud fra Bosch til elcyklerne - især til eMTB kørerne. Bosch har taget udgangspunkt i hardwaren på den seneste 4th generation CX-performance motor, og lavet hele softwaren om. Præmissen er de bedste komponenter med fuld connecitvity (via apps), hvor du selv kan personalisere motoren og dens hjælpe niveauer via den innovative eBike-Flow App. Den store ændring i softwaren gør desværre at de tilhørende kmponenter, som Smart Controlleren, Kiox300 displayet, den nye 4A oplader og det kæmpe 20Ah / 750wh store batteri ikke er kompatibelt med de øvrige motor versioner. Vi forudser at det nye Bosch Smart System er den fremtidige udviklingsplatform for Bosch's elcykel motorer, men der kommer nok til at gå et par år før vi ser de øvrige (3rd & 4th) motorer blive erstattet.  

Husk at læse de øvrige Bosch elcykel artiker

Du kan også læse mere i dybden om de forskellige Bosch elcykel motoer i vores øvrige artikler, lige som du kan sammenligne de forskellige Bosch Displays. Husk også at læse om de forskellige Bosch batterier til din elcykel. 

Få overblikket over Bosch elcykel motorerne her

I hurtige træk, så er der 4-typer, med hvert deres formål:

  • By-kørsel : Afslappet kørsel eller pendling på asfalterede veje eller cykelstier i hverdagen
  • Jævne strækninger / Pendling : Komfortabel kørsel eller pendling, hovedsageligt på asfalterede veje og cykelstier med moderate stigninger,
  • Touring : Sporty kørsel og længere distancer, hovedsageligt på stier og veje med belægning.
  • Bjerge : Meget sporty kørsel i krævende terræn og på veje uden belægning.

fordelt på motor versionerne: Active, Performance, Cargo og Performance CX, Herunder kan der væres "almindelige" versioner med assistance op til 25 kmt og "de hurtige" med assistance op til 45 kmt.. Nedenfor har vi sammenlignet de forskellige versioner.

Bosch Active Line sammenligning 

Bosch Active motorerne er primært tiltænkt til formålene By-kørsel og Pendling.

Motor linie Active (2. gen) Active (3. gen) Active Plus (3. gen)
  Bosch Active Line (2nd gen) Bosch Active Line (3nd gen) Bosch Active Plus Line (3rd gen)
Systemoverblik
Power 250 W 250 W 250 W
Smart System Nej Nej Nej
Torque (Alm/25kmt) 30-45 Nm 30-40 Nm 35-50 Nm
Support 30-270% 30-250% 30-270%
Speed-version Nej Nej Nej
Max Support hastighed 25 kmt 25 kmt 25 kmt
Fås med fodbremse Ja Ja Ja
Vægt (ca.) 4,0 kg 2,9 kg 3,2 kg

Bosch Performance Line sammenligning

Bosch Performance motorerne er primært tiltænkt til formålene Pendling og Touring.

Motor linie Performance (2. gen) Performance (3. gen) Performance Speed (2. gen) Performance Speed (4. gen)
Bosch Performance Line (2nd gen) Bosch Performance Line (3rd gen) Bosch Performance Speed Line (2nd gen) Bosch Performance Speed Line (4th gen)
Systemoverblik
Power 250 W 250 W 350 W 350 W
Smart System kompatibelt Nej Nej Nej Nej
Torque (Alm/25kmt) 40-63 Nm 35-65 Nm 40-63 Nm 40-85 Nm
Support 50-275% 55-300% 55-275% 60-340%
Speed-version Nej Nej Ja ja
Max Support hastighed 25 kmt 25 kmt 45 kmt 45 kmt
Fås med fodbremse Nej Nej Nej Nej
Vægt (ca.) 4,0 kg 3,2 kg 4,0 kg 2,9 kg


Bosch Performance CX Line sammenligning

Bosch Performance CX motorerne er primært tiltænkt til formålene Touring og Bjerge.

Motor linie Performance CX (2. gen) Performance CX (4. gen) Performance CX Smart (4. gen)
Bosch Performance CX Line (2d gen) Bosch Performance CX Line (4th gen) Bosch Performance CX Line (4th gen)
Systemoverblik
Power 250 W 250 W 250 W
Smart System kompatibelt Nej Nej Ja
Torque (Alm/25kmt) 40-75 Nm 40-85 Nm 40-85 Nm
Support 60-300% 60-340% 60-340%
Speed-version Nej Nej Nej
Max Support hastighed 25 kmt 25 kmt 25 kmt
Fås med fodbremse Nej Nej Nej
Vægt (ca.) 4,0 kg 2,9 kg 2,9 kg


Bosch Cargo Line sammenligning

Bosch Cargo motorerne er primært tiltænkt til formålene By-kørsel og Pendling.

Motor linie Cargo Cargo Speed
Bosch Cargo Line Bosch Cargo Speed Line
Systemoverblik
Power 250 W 350 W
Smart System kompatibelt Nej Nej
Torque (Alm/25kmt) 40-85 Nm 40-85 Nm
Support 60-400% 60-400%
Speed-version Nej Ja
Max Support hastighed 25 kmt 45 kmt
Fås med fodbremse Nej Nej
Vægt (ca.) 2,9 kg 2,9 kg