Beregn din elcykels rækkevidde

Beregn din elcykels rækkevidde

Man kan let blive forvirret af de forskellige angivelser af rækkevidden på elcykler og af ydelsen af batterier, så et ordentligt værktøj til en kvalificeret beregning er velkomment. Bosch har grebet bolden og lavet en sjov lille beregner til afklaring af rækkevidder og klarlægning af hvilke forhold der er optimale og hvilke, der ikke er.


Husk at når du skal vælge størrelse på dit batteri (hvis det er muligt) så er der mange ting der kan påvirke rækkevidden. Nogle af de STØRSTE syndere er f.eks.:

  • Flade dæk - jo fladere dæk, jo mere modstand. Sørg for at tjekke dine dæk ofte, og pump dem. Er du i tvivl om hvor meget de skal pumpes, så spørg mekanikeren og anskaf dig en pumpe med manometer.
  • Hvilke dæk du bruger - kig på hvilke dæk du bruger og lad være med at køre på Mountainbike dæk på landevejen - det koster. Vælg hellere at få dem udskiftet til nogle glattere dæk, der er bedre egnede til asfalt. Er du i tvivl så spørg i forretningen.
  • Dit gear når du starter - HUSK at skifte ned i gear. Jo højere gear du starter i, jo mere energi skal motoren bruge før du kommer op i fart. Gearer du ned så giver du motoren mindre belastning, hvilket også minimerer det voldsomme træk i dit hjul, så kæden ikke bliver løs.
  • Din kæde - jo mere du vedligeholder din kæde, og njo nstramere den er, jo nemmere glider det hele.
  • Vægt - jo mere vægt, jo mere skal motoren arbejde, så prøv at undgå at læsse alt for mange og tunge indkøb på cyklen - og når du endelig gør det, så gør det i en sidetaske.
  • Vejforhold - jo grovere underlag, jo mere energi skal der bruges. Jævn, glat vej er det bedste.
  • Vind - jo mere vind du kører imod, jo mere energi skal der bruges.

Det er bare nogle af de forskellige ting der påvirker din rækkevidde. Prøv rækkevidde beregneren her.

Få mest rækkevidde ud af din elcykel

Nå du skal have mest ud af dit batteri er der flere faktorer, der påvirker batteriets ydelse og den effekt du kan få ud af det.

Generelt er rækkevidden for et batteri vanskelig at beregne. F.ek.s antages det, ved biler, at forskellen mellem minimum og maksimum forbruget er et forhold på ca. 1:2. Med en elcykel, kan det maksimale forbrug være otte gange større end et minimalt forbrug - direkte overført til elcykel-sprog betyder det at med et 12 Ah batteri og en 250 watt motor er det muligt at køre meget længere end 100 km under ideelle betingelser, men under ugunstige forhold vil batteriet allerede blive tømt efter 25 til 30 km. Den faktiske batteri-rækkevidde afhænger af en lang række forskellige faktorer:

Håndtering

Den afgørende faktor, der påvirker en elcykels strømforbrug, er dens driftsniveau og måden rytteren træder. Hvis du træder ujævnt, vil motoren ofte peake, og forårsage et betydelig træk på batteriet. Hvis du starter og stopper ofte, trækker det mere på batteriet, end lange stræk med jævn hastighed.

Vejforhold

Hvis du kører på din elcykel i ujævnt terræn koster det mere energi end at køre på flad vej. Det samme gælder ved stærk modvind. For at opretholde hastigheden kræver motoren mere energi eller mere tråd fra dig.

Assistance niveauer

Din elcykel har - i de fleste tilfælde - minimum 3 assistance niveauer. Jo mere du beder den om at hjælpe - jo højere træk på batteriet.

Batteriets tilstand.

Alle batterier mister kapacitet over tid. Jo ældre det er, jo mindre rækkevidde - læs bl.a. vores guide om hvordan du forlænger batteriets levetid.

Vejrforhold

Holder din elcykel i en kold garage (med batteri) kan det forårsage at batteriets kapacitet reduceres med helt op til 20%. Det er bedre at opbevare batteriet ved stue temperatur. Hvis du bruger din elcykel ved minus temperaturer, vil batteriet selv generere varme for at opnå den optimale temperatur for cellerne. Det koster også kræfter på batteriet.

Elcyklens tilstand

Sørg for at cyklens dæktryk er korrekt. Hvis dæktrykket er for lavt stiger rullemodstanden drastisk. Det gælder især på glatte overflader, f.eks.almindelige asfalterede veje. Hvis jorden er ujævn, som på en grusvej el. lign, kan ret lavt dæktryk fører til mindre rullemodstand. Uheldigvis øges risikoen for punktering også. Hvis dine bremser ikke frigøres helt, når du slipper, øges modstanden på hjulene og rækkeviden reduceres. Kontakt evt. din forhandler hvis du er i tvivl om din elcykel er i tip top.

Har du ikke en serviceaftale hos EBIKECENTER, så kan du med fordel læse mere om vores elcykel serviceaftaler her.

Elcyklens total vægt

Ved beregning af rækkevidden, antager de fleste producenter, at rytteren vejer 70 kg. Hvis den samlede vægt (= cykelvægten + rytterens vægt + last) stiger, falder rækkevidden. 10 kg ekstra vægt øger strømforbruget med op til 10%. Følgelig vil de 10 kg ekstra reducere rækkevidden med 10%.

Alt dette gør at når du skal vælge elcykel (og evt. batteristørrelse), så skal du være opmærksom på den rute du påtænker at køre oftest og dine egne forhold, som vægt, opbevaringsforhold og kørestil. Vælg altid et batteri der kan række meget mere end dit behov, der er altid "indbygget" en rabat når du køber en ny elcykel - set i forhold til at skulle købe et ekstra/nyt batteri.

Har du læst vores guide om håndtering af batteriet?