El mountainbike - Snyd eller fryd?

El mountainbike - Snyd eller fryd?

El mountainbike, e mountainbike eller hvad de nu kaldes - hvad er det og er det "snyd"?.


 

Hvad er en el mountainbike?

El mountainbike er - lige som hvad en alm el cykel er for alm cykler - den traditionelle mountainbike krydret med de traditionelle el motor systemer til cykler - bl.a. Fra Bosch, Brose, Impulse, Yamaha, Bafang, BH eMotion og sågar Shimano med deres første STePS generation - dertil kommer Shimano snart med deres STePS MTB version samt Panasonic med deres nye FIT der kommer til efteråret. Der er helt sikkert flere end dem vi har nævnt, men de nævnte er dem vi ser som de største og mest spændende i el mountainbike genreren - læs lidt mere detaljeret beskrivelse af motorerne længere nede i artiklen.

Der findes selvfølgelig de "traditionelle udseende" el mountainbikes men der er også begyndt at dukke nogle mere "urbaniseret" modeller op - alle super velegnet til by kørsel som underkategorien "urban mountainbikes" også antyder. Man kan selvfølgelig - som altid - tage en traditionel el mountainbike og udstyre den med skærme, lås og lygter - så bibeholder man en del af offroad looket og kan stadig bruge den i skoven efter lyst og behov.Motorerne sidder primært i kranken og med enkelte motorer i baghjulet - det er sjældent vi ser motorer i forhjulet, da det giver en utrolig dårlig kontrol når man skal køre offroad. Udstyret er typisk det samme som vi ser på traditionelle mountainbikes - ofte i den lidt bedre kvalitet for at gøre el mountainbiken egnet til kraften fra motoren.

Er el mountainbike snyd?

Rigtig mange mener stadig at el cykel er snyd, og endnu flere nærmest griner når man siger el mountainbike - men det er til de flestes overraskelse ikke snyd - det er - lige som med almindelige elcykler: anden måde at cykle på. Med en el mountainbike, så kan du spare kræfter på turen ud til skoven, drøne rundt med gutterne, op ad den grimme stigning du/i plejer at køre uden om - og når i har kørt den sædvanlige rute, og de andre er flade - så tager du en tur mere....og kan stadig klare turen hjem uden opfattelsen af at du stadig har 100km hjem.

Derudover så kræver udfordrer en el mountainbike dig også mere på sporet end den traditionelle mountainbike - du kommer hurtigere rundt og nærmer dig med højre fart de tekniske udfordringer, så det gælder om at være endnu mere på mærkerne.

Alt i alt - så er det - lige som en traditionel elcykel - en helt anden måde at køre i skoven på - og så er det dobbelt så sjov......på hele turen.

Hvad skal man så vælge ?

Skal man vælge Shimano, Bosch, Brose, Bafang eller hvad? Hvilke bremser, gaffel eller gear ? Det er et rigtigt godt spørgsmål - meget af det er oftest en "religion" om hvad der er bedst. Er man velkendt med mountainbike genreren, så skal man vælge hvad man kender og syntes om af gear, gaffel, dæmper og bremser - er man lidt ukendt, så er det lidt "hips som haps" - så kan man "nøjes" med at fokusere på elsystemet og hvor sprød man vil se ud.

Motoren

Det bringer os videre til motoren og ikke mindst batteriet - hvad skal man vælge? Altid det system du syntes bedst om, hvilket vil sige det system du syntes der er sjovest og du har bedst kontrol/føling med. Vedr. batteriet så anbefaler vi altid det største der nu hører til det system du vil have - så har du nok til turen i skoven og hjem igen, men mindre kan ofte også gøre det.

Nedenfor har vi oplistet nogle af de bedste - og aktive - systemer man kan finde på el mountainbikes.

Motor Batteri-
kapacitet(er)
Max Torque (Nm)
/ Agressivitet
Placering Støjniveau Bemærkninger
Bosch Active 8, 11, 14 Ah 50 Nm / lav Krank Medium / Høj under press Paradoksalt nok er findes der også el mountainbikes med en lav agressivitet - dem finder man oftests på "urban el mountainbikes" for at holde prisen i et lavt leje
Bosch Performance 8, 11, 14 Ah 60 Nm / Medium Krank Medium / Høj under press Den mest benyttet motor til el mountanbikes
Bosch Performane CX 8, 11, 14 Ah 75 Nm / Høj Krank Medium / Høj under press Bosch's nyeste motor - bygget specielt til el mountainbikes - med ultra kraftig accelerration og ekstra stærke lejer
Brose Op til 17.5 Ah (afhængig af producent) 90 Nm / Medium Krank Meget Lav Super spændende motor med høj ydelse, der giver dig mulighed for at nyde skovens lyde
Impulse 2 11, 15 17 Ah 60 Nm / Høj Krank Lav / Medium under press Lidt "rykkende" motor fornemmelse, men formidabel agressitivitet, dog høj nedbruds rate
Impulse EVO 17Ah 80 Nm / Høj Krank Lav / Medium under press Lidt "rykkende" motor fornemmelse, men formidabel agressitivitet, forbedret nedbruds rate iforhold til Impulse 2
Shimano STePS 11 Ah 50 Nm / Lav Krank Lav Super naturlig kørestil - dog syntes vi den mangler lidt agressitivitet til MTB-kørsel
Shimano STePS eMTB 11 Ah 70 Nm / N / A Krank N / A Den ser vi meget frem til - med Shimano's tilgang til cykler, så forventer vi meget af den nye eMTB STePS motor.
Bafang Op til 17.5 Ah (afhængig af producent) 80 Nm / Medium Krank Medium / Høj under press Spændende motor fra forhjulsmotor producenten Bafang - 1. plads i 2015-versionen af det tyske eMTB løb.
Yamaha 11 Ah 80 Nm / Medium Krank Høj Super fin motor, minder meget om Bosch Performance dog med lidt mere vinende / konstant støjniveau
BH eMotion RDS 9, 11, 14 Ah 80 Nm / Høj Baghjul Lav Nok en af de bedste baghjuls motorer der findes til elcykler, der oveni købet også kan bistå med en jævn kraft op af bakke.


Derudover er der rigtig mange andre systemer - et par af dem vi glæder os til at få mellem hænderne er Panasonic's nye FIT system, som el cykel mærket Flyer kommer med senere på sæsonen, samt det nye Shimano STePS MTB med en torque på 70 Nm.

Vi hører ofte "den motor er vild kraftig den har 80 Nm i optræk" - og det er lidt en forkert opfattelse - det handler ikke kun om Newton Meter, men lige så meget om motor programmering. Du kan have en ultra kraftig motor, men er programmeringen ikke lavet ordentlig, så ender du enten med en sløv motor eller ukontrollerbar motor som ikke er egnet til at tage de stejle stigninger. Det bedste man kan gøre er at prøve nogle af de forskellige motor systemer, og vælge den man syntes bedst om.

Er du stadig forvirret - så kig forbi EBIKECENTER's showroom og prøv nogle af de mange el mountainbikes vi har stående og få rådgivning om hvad du skal vælge. Du er selvfølgelig også velkommen til at surfe videre mellem vores kæmpe udvalg af el mountainbike.

God fornøjelse og HUSK cykel hjelm og andet sikkerhedsudstyr til din tur i skoven.

 

Billedet er venligst udlånt af Bosch eBike Systems