9 ting du skal overveje når du skal have en ny elcykel

9 ting du skal overveje når du skal have en ny elcykel

Af finde den rigtige elcykel er ikke nemt - der er rigtig mange faldgruber, og det er nemt at købe katten i sækken. Den rigtige elcykel til dig kan kun du selv finde - og selv om det ikke er let, så kan vores råd hjælpe dig i jagten.


1. Indkreds behovet

Start med at overveje hvilken type elcykel du vil have - da elcyklerne indtog cykelstierne i Danmark, var det typisk i form af de traditionelle "bedstemormodeller", men udvalget er siden eksploderet og i dag fås sporty citycykler, mountainbikes, ladcykler og sammenklappelige minicykler også med batteri. Det er dig og dine behov, som afgør, hvilken elcykel der er den rigtige til dig. Tænk dine behov og ønsker grundigt igennem, så du kan få den bedste rådgivning hos forhandleren.

2. Komforten - hvor langt skal du køre?

Det spørgsmål er afgørende for valg af cykel og batteriets rækkevidde. Siddestillingen er især vigtig, hvis du skal køre langt. Det betyder meget for din cykeloplevelse. På en bedstemormodel sidder man typisk behageligt opret, men risikerer at falde sammen på længere ture. Så kan en sporty citymodel være et bedre valg. Affjedring i forgaffel og sadelpind kan øge komforten. Vær derfor opmærksom på elcyklens ergonomiske egenskaber (siddestilling, sadlens hårdhed m.m.) og ikke mindst stellets geometri. Vær åben og prøv dig frem mellem vores store udvalg af forskellige elcykler i vores Showroom.

3. En tankfuld strøm

Batteriet er elcyklens tank og fås i flere størrelser. Hvor langt du kan køre på en tankfuld strøm, afhænger også af cyklens samlede vægt, vind og vejr, dæktryk, terræn, tempo og kørestil. På en vindstille tur i jævn fart og et batteriøkonomisk køreprogram kan du nå dobbelt så langt som med strømslugende turbokørsel i iskold modvind op ad bakke. Er du i tvivl om hvorlangt du kan køre på et batteri, så har Bosch lavet en rigtig god rækkevidde-beregner, som du kan bruge til at finde den rette batteri kapacitet - også selv om du kigger efter en elcykel med en anden motor. Er motoren i forhjulet, så forvent en 40-50% kortere rækkevidde. Rækkevidde-beregneren finder du her.
Batteriets placering på cyklen er mest et spørgsmål om design. Det betyder ikke noget for kørslen, om det er skjult i stellet eller sidder på stelrammen eller bag på cyklen.
Hvis du vil have en driftssikker og langtidsholdbar cykel, er det vigtigt at vælge en cykel af en vis kvalitet, da motor og batteri dermed også vil være i en højere kvalitet. Samtidig har kvalitets elcykler oftere en nyere teknologi i både motor og batteri. Firmaer som bl.a. BOSCH, Shimano og Panasonic er udviklingsmæssigt blandt dem, der anvender den nyeste teknologi i deres komponenter og batterier.

4. Hvilken af de 3 motortyper skal du vælge?

Motoren på elcyklen skal give dig medvind i al slags vejr. Den kan være placeret 3 forskellige steder:

Forhjulsmotor

En forhjulsmotor trækker cyklen fremad, når du træder pedalerne rundt. Den har stor trækkraft, så du kan slippe for at svede over at drive pedalerne rundt. Motoren har en anelse forsinkelse ved stop og start. Den kræver gode bremsefærdigheder og ekstra opmærksom kørsel i sving. Billige elcykler er typisk udstyret med forhjulsmotor.

Centermotor

En centermotor sidder ved kranken og trækker igennem kæden, så det føles som at køre på en almindelig cykel med ekstra hjælp. Du cykler, og motoren supplerer med ekstra kraft, alt efter hvilket køreprogram du har valgt. Elcykler med centermotor fås med indvendige eller udvendige gear og med alle typer bremser.

Baghjulsmotor

En baghjulsmotor skubber nærmest cyklen frem, når du træder i pedalerne. Den bruges især til mountainbikes og andre sporty cykler med håndbremser og udvendige gear. En baghjulsmotor har oftest kortere rækkevidde end en centermotor.

5. Gear og programmer kan variere kørslen

Med elcyklens køreprogrammer og gear kan du variere motorens hjælp til kørslen, så den matcher dine behov. På displayet på styret kan du følge med i bl.a. hastighed, batteristatus og resterende kilometer med den aktuelle kørestil. Igen er valgmulighederne mange – fra simple løsninger til avancerede kørecomputere.

6. Vægt er ikke kun kilo

En elcykel vejer typisk 24-28 kg, så den er tungere end en almindelig cykel. Men det er ikke kun vægten i kg, der afgør, om en cykel er tung at køre. En cykel med afstivet stel føles lettere end en med et blødt og leddeløst stel. Du kan fornemme stellets stivhed ved at holde fast i cyklens styr og ruske i det. Et blødt stel vil svaje og føles tungere end et afstivet stel. Vi har set elcykler som vejer 28 kg der er lettere at køre uden strøm end elcykler der vejer 22 kg - så husk at stivheden i stellet er en afgørende faktor for kvaliteten af elcyklen. Bekymrer vægten stadig, så kan du vælge en elcykel med walk-assist – så kan du få hjælp fra motoren, når du trækker cyklen.

7. Hvad koster elcyklen?

En kvalitets-elcykel koster typisk fra 15.000 kroner og opefter. Prisen stiger hurtigt, hvis du f.eks. vil have letvægtsstel, skivebremser, remtræk i stedet for kæde og et ekstra kraftfuldt batteri. Selv om du får tilbudt 35-60% rabat hos nogle forhandlere - så husk at være opmærksom på om der ligger noget bag, som f.eks. at før prisen er for høj, eller at kvaliteten ikke nødvendvis stemmer overens med førprisen.

8. Rådgivning og service - er cyklen fremtidssikret?

Køber du en elcykel hos en forhandler, så er du meget mere sikker på at du får en professional vedligeholdelse, mulighed for de nyeste softwareopdateringer og nøjagtige justeringer på din elcykel. Tjek, om forhandleren eller importøren kan levere reservedele til elcyklen i fremtiden. Så undgår du, at cyklen må skrottes, hvis f.eks. motoren eller batteriet går i stykker, og du ikke kan få nye dele.

En elcykel består af mange komponenter og dele, som kræver en professionel forhandler til vedligeholdelsen. På den måde holder cyklen i mange år. Det er et af de vigtigste punkter, hvor du ikke skal spare - manglende vedligeholdelse af din elcykel, giver dig en kortere levetid på din elcykle, og dårlig oplevelse. Så beskyt din investering - det betaler sig i det lange løb.

9. Vær ude i god tid

Elcykler er utrolig populære, og du skal ikke forvente at du kan "droppe" ind fra gaden og vælge lige den model du har kig på - det går utroligt hurtigt og der er ingen forhandlere der har alt stående - meget er ofte på bestilling, især de lidt bedre elcykler, da de ofte har et lidt større prisskilt end du finder hos en traditionel cykelhandler. Du kan læse mere om hvornår det er bedst i vores artikel her.