11 Gode spørgsmål og svar om elcykel batterier

11 Gode spørgsmål og svar om elcykel batterier

Vi møder sjældent en spørgsmål oftere end hvordan man behandler et elcyklens batteri - det førende Tyske E-MTB online magazin har været på besøg hos Thomas Raica fra Bosch for at slå de mange myterne ned der florer på nettet. Men hvad skal man så være opmærksom på - vi lister de 11 gode spørgsmål og svar.


Hvad er lithium-ion-batterier?

Thomas Raica (Bosch): Lithium-ion-batterier er de mest moderne og mest almindelige typer af elcykel batterier, på grund af deres høje energitæthed kan de lagre meget energi ved relativt lav vægt. Alle Bosch eBike batterier, vores Power Packs, bygger på lithium-ion-teknologi. Bosch Power Pack batterier vejer to et halvt kg, og er nogle af de letteste på markedet, med den højeste energitæthed.

Hvor lang tid levetid har et batteri?

Thomas Raica (Bosch): Lithium-ion batterier har ikke kun stor kapacitet, men kan også imponere med en lang levetid. Bosch Power Packs er beregnet til at kunne klare mange ture, kilometertal og har på samme tid en lang levetid. Det intelligente, elektroniske batteri styrings sytem (BMS)  beskytter lithium-ion-batterierne mod høje temperaturer udsving, overbelastning og over-/afladning. Den helt nøjagtig levetid, men kan ikke forudsige da dette er primært afhængig af typen (størrelsen) og brugen.

Hvordan kan du forlænge levetiden?

Thomas Raica (Bosch): For at bruge dit Bosch Power Pack batteri så længe som muligt, så bør du som elcykel ejer følge nogle få enkle regler om beskyttelse, transport og korrekt opbevaring. Opbevaring bør foretages under tørre forhold og beskyttet mod direkte sollys ved stuetemperatur på ca. 15 til 20 grader Celsius. Den ideelle tilstand ved opbevaring af et Bosch Power Pack batteri er mellem 30 til 60 procent. Opladningen bør udføres bedst ved stuetemperatur. Under transport er det vigtigt altid at fjerne batteriet fra elcyklen og lægge det sikret i bilen, så det ikke rutsjer rundt under transport.

Hvad er opladningstiden for et batteri?

Thomas Raica (Bosch): Opladningstiden afhænger af batteriets kapacitet: Med en standard batterioplader kan oplever du en ladetide, på et halvtomt Power Pack batteri, for et Power Pack 300 (8Ah / 300Wh) på omkring en time, for et Power Pack 400 (11Ah / 400Wh) omkring 1,5 timer og et Power Pack 500 (14Ah / 500Wh) omkring to timer. Er det helt tomt, vil du opleve en forlænget lade tid for et Power Pack 300 (8Ah / 300Wh) på kun 2,5 timer, et Power Pack 400 (11Ah / 400Wh) tager 3,5 timers hvor et Power Pack 500 (14Ah / 500Wh) tager ca. 4,5 timer.

Hvor langt rækker en batteriopladning? Og hvad afhænger det af?

Thomas Raica (Bosch): Det er en af de centrale spørgsmål fra elcykel brugere, som der ikke er et universelt svar på. Forskellen kan være enorm: Fra mindre end 20 km / opladning til langt over 100 km / opladning. Rækkevidden påvirkes af rigtig mange forskellige faktorer f.eks.: Assistance niveauet der benyttes, rytterens køreegenskab, cyklens køreegenskab, luftmodstanden, rytterens vægt, dæktryk og selvfølgelig terrænet. Hvordan er vejen/jorden? Kører du på en asfalteret vej, en grusvej eller på en sti i skoven? Inkluderer din rute stigninger og skråninger eller du kun på flad vej? Alt dette påvirker batteriets kapacitet. Vil du være mere sikker på hvorlangt du kan køre og hvilket batteri du har brug for, så er Bosch's rækkevidde beregner et besøg værd.

Hvad skal overvejes om vinteren?

Thomas Raica (Bosch): Generelt: Kulde reducerer batteriets kapacitet - om vinteren ved temperaturer under nul grader, er det tilrådeligt at opbevare batteriet ved stuetemperatur indtil afgang, hvorefter du kan holde på varmen med med et batteri cover (f.eks. Fahrer batteri covers). Overvintrer din elcykel, så skal du opbevare batteriet tørt, køligt og med 30 til 60 procent opladt kapacitet. Du må f.eks. ikke lade det sidde på cyklen i kældere, da der er mere fugtigt i kældre end man lige forventer.

Hvordan plejer du batteriet?

Thomas Raica (Bosch): For at beskytte de elektroniske komponenter, så er rengøring af elcyklen med en højtryksrenser et "no-go". Inden rengøring af elcyklen skal batteriet altid fjernes. Vi anbefaler at aftørre batteriet med en fugtig klud. Anvendelsen af skrappe rengøringsmidler, der kan føre til ændringer i overfladen skal undgås.  Stikket på elcyklen anbefales aftøret løbende og smøres med f.eks. silikonespray. Husk altid at tjekke hvordan stikket ser ud når du sætter batteriet på - opstår der små "grønne" områder på benen, så skal de fjernes og du skal smøre stikket.

Hvordan oplader man korrekt?

Thomas Raica (Bosch): De fleste elcykel batterier med lithium-ion-celler kan oplades kort og vilkårligt, uanset deres nuværende kapacitet. Det integrerede Batteri Management System i Bosch Power Pack beskytter sammen med din Bosch oplader batteriet mod overbelastning og under ladning. Afbrydelse af opladningen beskadiger ikke batteriet. Det er dog vigtig at man altid bruger den originale oplader til Bosch Power Pack, da der eller kan ske uoprettelig skade på dit elcykel batteri, hvilket ikke er dækket af garantien på batteriet.

Hvor mange gange kan et batteri oplades?

Thomas Raica (Bosch): Selv efter 500 fuld opladning af batteriet har Bosch Power Packs en høj rest kapacitet - omkring 60 til 70 procent af den oprindelige batterikapacitet vil stadig tilgængelig. I en test af ADAC i efteråret 2015 af elcykel batterier nåede man faktisk helt op på 1515 gange fulde opladningscyclus på et Bosch Powe Pack, før der kun var 30 procent af den oprindelige kapacitet tilbage, hvilket vil sige at der stadig var lidt mere at bruge af. Omregnet til kørte kilometer ville elcyklen have kørt op til hele 57.000 kilometer - dvs. en afstand, der svarer til 1 1/2 gang rundt om jorden.

Hvor kan man reparere batteriet?

Thomas Raica (Bosch): Høj kvalitets lithium-ion batterier, som Bosch Power Packs er komplekse, og fint afstemte systemer, hvor reparation kræver specialviden og omfattende produktionsfaciliteter. En defekt batteri skal derfor erstattes i næsten alle tilfælde, da der ikke er mange kvalificeret reparatører.

Vi anbefaler følgende fremgangsmåde: Først skal det konstateres, hos din elcykel ekspert, at batteriet er faktisk defekt, eller om det er tale en en fejl i elektronikken. Det kan din elcykel ekspert hjælpe med takket være det integeret Batteriet Management System og forhandlerens Diagnose værktøj. Hvis batteriet er defekt, vil det bortskaffes i overensstemmelse med sikkerhedsbestemmelserne.