Motoren - De forskellige typer
Motoren er hjertet på enhver el-cykel - selvom den ikke kan stå alene. Motoren kommer kun til sin ret i et komplet sammenhængende system. Du skal altid sørge for at vælge en motor og system der passer til dig.
Motoren er enten placeret i forhjulet, i baghjulet eller i krankboksen (v. pedalerne).
Groft sagt findes der tre typer af motorer til elcykler:
- Jævnstrøms motorer - simpel, men relativt tung og mindre effektiv
- Brushless DC (Børsteløse BLDC) motorer - mindre, lettere og mere effektiv over et større hastighedsområde, men med kompliceret ledningsføring
- Sensorles brushless DC (Sensorløs Børsteløs BLDC) motorer - endnu mindre, lettere og mere effektiv, med enklere kabelføring, men lidt tricky at starte
Jævnstrømsmotorer har børster til at overføre strømmen til den roterende delJævnstrømsmotorer var de første motorer til el-cykler, og bruges efterhånden kun på ca. 5% af el-cyklerne. Langt størstedelen (ca. 80%) af el-cyklerne bruger nu børsteløse DC-motorer. De er mere effektive, fordi de bruger elektronik, og har sensorer i motoren til at overføre strømmen (Sensorerne gør det de mekaniske børster gjorde), men sensorerne er forbundet til kontrolboksen med små ledninger, så de er sårbare over for mekaniske skader. En nyere udvikling er den børsteløse sensorløse DC-motor, monteret på omkring 15% af elcyklerne. Dette system bruger elektronik i stedet for både børster og sensorer, så alt er enklere (undtagen elektronikken).
Center motor
Giver en optimal vægt fordeling og afbalancerede køreegenskaber, takket været en central lavtliggende placering. Motoren giver den bedste hjælp ved at overføre kraften til kranken, og ikke til hjul eller andet. De fleste cykler med centermotorer har ikke fodbremse - dog har tyske Kalkhoff udviklet verdens første centermotor med fodbremse (Impulse).
De mest benyttede centermotorer er Kalkhoff Impulse, Bosch og Panasonic.
Forhjuls motor
De fleste el-cykler har monteret en forhjulsmotor, så kan man bedre designe en "normalt" udseende cykel. Med en forhjuls motor opnår man en bedre cykelfølelse, via gear på baghjul og trækkraft på forhjulet, og man kan bibeholde fodbremsen i baghjulet.
Ulempen ved en forhjulsmotor, er at man øger vægten på forhjulet. Det medfører, at cyklen kan virke lidt tung at manøvrere rundt på - derudover skal man være opmærksom på at motoren trækker foran, det kan potentielt give farlige situationer på glatte steder.
De forskellige "monterings-kit" til elcykler indeholder oftest forhjulsmotorer.
De mest benyttede forhjulsmotorer er Groove, Promovec & TransX.
Baghjuls motor
Baghjulsmotorer findes tit på "offroad" elcykler, f.eks. Mountain Bikes & Trekking bikes. Med en baghjuls motor kan man nemmere udnytte motorens effekt ved stejle opkørsler, da kraften overføres direkte til baghjulet. Baghjulsmotorer er ofte kraftigere end forjhjulsmotorer og centermotorer, og giver mulighed for en rigtig god vægtfordeling.
De mest benyttede baghjulsmotorer er Promovec, TransX & BionX.
Lovmæssig begrænsning
Iht. dansk lovgivning må en elcykel motor kun yde 250 watt. For de fleste har det ikke stor betydning om man vælger en 200 eller 250 watts motor, medmindre man har specielle behov som brug af anhænger eller lignende.
test